Bouwvoorbereiding

Ieder bouwproject begint met een gedegen voorbereiding. Alle werkzaamheden die hierbij komen kijken, kunt u toevertrouwen aan de experts van Arends & Menssen. Wanneer het op een goede bouwvoorbereiding aankomt, kunnen wij de volgende onderdelen voor u regelen en uitvoeren:

 • De bouwkundige opname
 • Het aanvragen van de omgevingsvergunning(en)
 • Het maken van bouwkundige tekeningen
 • Het inmeten, inventariseren en uittekenen van bestaande situaties

Arends & Menssen kan architecten bovendien ook van dienst zijn door bij drukte het tekenwerk over te nemen. Wij fungeren dan als verlengstuk van uw eigen tekenkamer, waarbij wij onze methode van tekenen uiteraard geheel aan uw werkwijze aanpassen.

De bouwkundige opname bij bouwprojecten

Voordat u kunt gaan beginnen met risicovolle bouwwerkzaamheden, is het noodzakelijk dat de omgeving en de belendende panden rond het bouwterrein vooraf goed in beeld worden gebracht. Dit kunnen wij voor u doen wanneer u ons inschakelt voor het maken van een bouwkundige opname. Een bouwkundige opname wordt ook wel een rapportage belendingen of een nulmeting genoemd en is in veel gevallen een essentieel onderdeel van de bouwvoorbereiding.

Bij de bouwkundige opname zorgen wij ervoor dat de situatie van een bestaand object binnen het van tevoren vastgestelde gebied waarin risicovolle bouwwerkzaamheden gaan plaatsvinden, wordt vastgelegd. Dit doen wij door middel van beeld (fotografie) en geschrift (rapportage). Tot risicovolle werkzaamheden vallen onder andere:

 • Heiwerkzaamheden
 • Het onttrekken van grondwater door bemalingen
 • Het intrillen en trekken van damwanden
 • Het gebruik van zwaar bouwmaterieel en bouwverkeer

Het doel van de bouwkundige opname is om een volledig beeld te krijgen van (eventuele) reeds bestaande gebreken, zodat hier later geen onterechte schadeclaims over kunnen ontstaan.

Expert in het schrijven van Stabu2-bestekken

Uiteraard kunnen wij u ook van dienst zijn met het schrijven van (bouwkundige) Stabu2-bestekken of - indien gewenst - een gedegen technische omschrijving. Dit verzorgen wij voor de meest uiteenlopende projecten zowel voor nieuwbouw, renovatie en te slopen gebouwen.

Het schrijven van een bestek of technische omschrijving gebeurt in nauw overleg met u als opdrachtgever. Door de jarenlange ervaring in het maken van begrotingen is het schrijven van een bestek een discipline die naadloos aansluit op onze werkwijze.

Wij regelen uw omgevingsvergunning in de bouwvoorbereiding

Wanneer u wilt gaan bouwen, moet u hiervoor bij de gemeente een omgevingsvergunning aanvragen. Ook dit maakt deel uit van een goede bouwvoorbereiding. Deze aanvraag kunnen wij volledig voor u verzorgen, maar u kunt ons tevens inschakelen voor enkel het verzorgen van de digitale tekeningen die nodig zijn voor de aanvraag van de omgevingsvergunning. Hierbij kunt u denken aan tekeningen voor de volgende soorten bouwprojecten, maar wij denken ook graag met u mee wanneer u andere bouwplannen heeft:

 • Woningen
 • Verbouwingen / uitbreidingen
 • Serre
 • Garages
 • Carports
 • Dakkapellen
 • Bedrijfshuisvesting

Al ons tekenwerk wordt in AutoCad vervaardigd en is hierdoor goed uitwisselbaar met andere partijen.

De bouwvoorbereiding tot in de puntjes verzorgd

Hoe groot of klein uw project ook is, wij zien iedere opdracht als een uitdaging die met zorg en aandacht wordt uitgewerkt. Een goede bouwvoorbereiding en een goede uitwerking op papier is immers van essentieel belang voor een vlot en soepel verloop van de uiteindelijke uitvoering van uw bouwproject.

Wij vertellen u graag wat Arends & Menssen voor u kan betekenen op het gebied van bouwvoorbereiding. Stel uw vraag via ons contactformulier of neem contact met ons op. U kunt ons bellen op 013 5186 090 of stuur een e-mail naar info@arends-menssen.nl.